Tässä on ollut mahtavaa asua!

Jonatan Hämäläinen ja Nea Korpelainen saivat unelmiensa uudisasunnon ilman työlästä rakennusaikaa.

Jonatan Hämäläinen ja Nea Korpelainen ovat asuneet Mikkelin Kirkonvarkaudessa sijaitsevassa kodissaan lähes vuoden, mutta joka päivä sisään tullessa tuntuu yhä samalta. Edessä avautuvat olohuoneen korkeat ikkunat, jotka antavat kuntan ja mäntyjen peittämälle kallionkielekkeelle. Taustalla liplattaa Saimaa. Sen näkymän nähdessään asukkaat kokevat aina suurta rauhaa. Tuntuu siltä, että on kotona, omassa turvapaikassa.

– Tässä on ollut mahtavaa asua. Tuntuu, että olisimme kauempana Mikkelin keskustasta kuin olemmekaan, Nea Korpelainen sanoo.

– Tähtitaivas on kirkas, koska Mikkelin keskustan valot eivät näy, jatkaa Korpelaisen avopuoliso Jonatan Hämäläinen.

Heille kolme kilometriä Mikkelin keskustasta sijaitseva, rakennusliike Kenoran rakentama uusi rivitalokoti on ollut tässä elämänvaiheessa unelmien asunto. Aikaisemmin Hämäläinen asui vuokrayksiössä keskustassa. Pari vuotta sitten hän alkoi kaivata erillistä makuuhuonetta, saunaa sekä terassia tai pihaa. Tulevan kodin piti sijaita hyvällä paikalla, mutta ei aivan keskustassa. Vaatimuslista ei kuulosta kovin kummoiselta, mutta sopivaa asuntoa ei silti löytynyt. Vasta kun Hämäläinen kuuli paikallisen Kenoran rakentavan rivitalon asuntomessuista tunnetuksi tulleelle alueelle, hän innostui.

– Siinä ei mennyt montaa minuuttia, kun jo varasin tämän, Hämäläinen muistelee.

Kaupat Asunto Oy Saimaan Kotikallion kaksiosta tehtiin tammikuussa 2019. Koti valmistui uudeksivuodeksi 2020. Rakennusaika mielletään yleensä stressaavaksi tai työlääksi, mutta Hämäläiselle se oli aivan muuta. Rakennuttaja Kenora piti yhteyttä avoimesti ja aktiivisesti, ja muistutti ajoissa, mihin mennessä mistäkin asiasta piti päättää.

Kenoran toimintatapaan kuuluu se, että asunnonostaja saa itse vaikuttaa uuden kotinsa ratkaisuihin. Hämäläinen ei kaivannut toimivaan ja avaraan kaksioonsa rakenteellisia muutoksia, mutta valitsi itse keittiön ja kodin pintamateriaalit. Esimerkiksi laattalattia on osoittautunut hyväksi valinnaksi, sillä terassilla olevasta jacuzzista kantautuu väistämättä välillä jalanpohjissa vettä sisälle asti.

Hämäläinen halusi myös säilyttää olohuoneen ja makuuhuoneen hirsiseinän luonnollisen värisenä. Hirren tuomaa tunnelmaa kehuu myös Korpelainen.

– Hirsi tekee asunnostamme kotoisan, persoonallisen ja rauhallisen. Se tuo myös väriä muuten vaaleaan ilmeeseen, pari sanoo.

Yhteistyö rakennuttaja Kenoran kanssa on sujunut hyvin myös muuttopäivän jälkeen. Kenora on hoitanut ensimmäisenä asumisvuotena uudessa asunnossa havaitut normaalit, pienet korjaustarpeet kuntoon nopeasti ja joustavasti.

Tällä hetkellä Hämäläinen ja Korpelainen eivät kaipaa uutta kotia. Kun sellaisen tarve joskus tulee, he saattavat kääntyä uudelleen Kenoran puoleen, joka rakentaa Kirkonvarkauteen lisää rivitalo- ja erilliskoteja.

– Ei haittaisi, vaikka Kenora rakentaisi meille seuraavankin asunnon, Korpelainen sanoo.